Osteopathie Praktijk Balkbrug

Behandelcentrum Osteopathie Balkbrug en Omstreken

Kan een osteopaat/osteopathie iets betekenen voor een (top)sporter. Het antwoord is “ja”

Om tot een een goede sportprestatie te kunnen komen is nog meer dan bij de gemiddelde mens een optimale bewegingsfunctie, van alle organen,spieren en gewrichten een zeer belangrijk aspect en van wezenlijk belang om tot een goede sportprestatie te komen, noodzakelijk.

Het behandelen is nodig om er voor te zorgen dat de sporter zo snel mogelijk op het pad van herstel kan worden gebracht.

Osteopathie is een goede manier om (terugkerende) blessures te behandelen. De osteopaat zoekt op andere niveaus naar de oorzaak van de blessure dan de fysiotherapeut of manueel therapeut en dit kan een belangrijke aanvulling zijn op weg naar herstel en nieuwe (top-) prestaties.

In de praktijk blijkt de samenwerking tussen fysiotherapeut/manueel therapeut, herstel-/conditietrainer en osteopaat erg goed te werken. Doordat de osteopaat het hele lichaam nakijkt op letsels op alle niveaus en relaties legt tussen het functioneren van o.a. organen, het (onwillekeurige) zenuwstelsel, wervelkolom, gewrichten en hormonaal systeem kan deze daardoor vaak de reden van het uitblijven van herstel achterhalen. Aan de hand van de gevonden letsels wordt een behandelplan opgesteld. Dit kan in overleg met fysiotherapeut, manueel therapeut, (sport)arts, medische staf en herstel-/conditietrainer, waarna wordt bepaald wat de osteopaat aanpakt en wat aan de andere deskundigen wordt overgelaten.

Osteopathie voor preventie

Klachten of blessures komen bijna nooit plotseling, maar zijn vaak een optelsom van factoren. Vaak kan een osteopaat aan de compensaties en/of gevonden blokkades van het lichaam merken welke klachten er aan het ontwikkelen zijn. Een osteopaat kan in zijn behandeling direct ingrijpen om die klachten waar mogelijk te voorkomen. Het loont voor een sporter om zoveel mogelijk factoren preventief te behandelen en blessures te voorkomen.

Alle factoren die op een (top)sporter in werken, zien osteopaten als een belasting. Wanneer de belastbaarheid van het lichaam groot genoeg is, leidt dit over het algemeen niet tot klachten. (Top)sporten is niet alleen een belasting, maar ook een manier om (d.m.v. training) de belastbaarheid te vergroten. Binnen de sport komt het regelmatig voor dat de belasting van het lichaam net iets groter is dan iemand aankan (overbelasting), dan kunnen er blessures of klachten ontstaan. Deze ontstaan door een daling van de belastbaarheid, of een verhoging van de belasting. Een osteopaat is opgeleid om de belastbaarheid op ieder niveau te optimaliseren en belastende letsels te behandelen. Dit maakt de osteopathie zo geschikt om blessures te voorkomen en te helpen herstellen.

Wanneer je graag sport, zowel als recreant en als topsporter, is een blessure het laatste waar je op zit te wachten. Het is dan belangrijk dat je zo snel mogelijk wordt gezien door ervaren behandelaars met een hart voor sport.

Hieronder kunt u een aantal voorbeelden bekijken waarbij osteopathie wordt toegepast in (top)sport
http://youtu.be/YdjcJt8yfpk
http://youtu.be/05F6tv-3REM